Peltikaton ruosteenpoisto

Talon pinnoista katto joutuu kaikista kovimmalle rasitukselle säävaihteluista, ilman epäpuhtauksista ja katolle kertyvistä kasvijätteistä johtuen. Peltikatossa nämä rasitteet näkyvät ensin maalipinnan kulumisena ja ajan saatossa ruosteena, joka hoitamattomana puhkaisee kattopeltiin reiän.

Tässä artikkelissa keskitymme konesaumatun peltikaton ruosteenpoistoon.

Miksi peltikatto ruostuu?

Konesaumatun peltikaton tyypillisin valmistusmateriaali on sinkitty teräsohutlevy, joka suojataan myöhemmin vielä maalipinnalla. Kun paljas teräs reagoi ympäristönsä kanssa, se hapettuu ja alkaa ruostua.

Teräsohutlevyn päällä olevan ohuen sinkkikerroksen tehtävänä on suojata teräslevyä korroosiolta. Jos kattoon esimerkiksi kohdistuu ulkoinen isku, joka rikkoo maalipinnan ja paljastaa kattopellin, syöpyy pellin päällä oleva sinkki terästä epäjalompana materiaalina ensin, ja pelti säilyy vahingoittumattomana.

Samalla kun sinkki syöpyy sen syöpymistuotteet muodostavat suojaavan kerroksen teräksen päälle.

Sinkkikerros ei kuitenkaan ole ikuinen. Sitä kuluttavat erityisesti ilman epäpuhtaudet, kuten hiili-, rikki- ja typpiyhdisteet, joita on runsaammin kaupunki- ja teollisuusympäristöissä.

Samoin suolainen meri-ilmasto on rasite peltikaton sinkkikerrokselle, joskaan ei yhtä suuri kuin ilmansaasteet.

Peltikaton ruostumista voi ehkäistä

Peltikattoon kohdistuvilta ilmastorasitteilta voi parhaiten suojautua ehjällä maalipinnalla, joka suojaa sekä sinkkikerrosta, että peltiä sen alla.

Suositeltava huoltomaalausväli on 10 vuotta.

Ensimmäisen kerran katto tulee maalata 2–5 vuoden kuluttua asennuksesta, kun pellin sinkkipinta on riittävästi hapettunut. Vasta asennetun pellin sinkkipintaan maali ei tartu kunnolla. Huoltomaalaus on hyvä tehdä ennen kuin varsinaisia ongelmia ilmaantuu. Suositeltava huoltomaalausväli on 10 vuotta.

Maalipinnan säilyminen hyväkuntoisena mahdollisimman pitkään edellyttää sen puhtaanapitoa. Sadevesi pitää uuden tai vastamaalatun peltikatteen helposti puhtaana irtoliasta ja ilman epäpuhtauksista.

Pinnoitteen ikääntyessä sadevesi ei kuitenkaan yksin enää riitä pitämään kattoa puhtaana vaan se tarvitsee ajoittaista huoltopesua. Samoin puhtaanapitoon kuuluu irtoroskien poistaminen jiireistä ja sadevesijärjestelmistä noin pari kertaa vuodessa.

Lue lisää artikkelistamme Miten ja milloin peltikattoa tulee huoltaa.

Miten eroon ruosteesta?

Ruoste lähtee katolta vain mekaanisesti joko käsin teräsharjaamalla tai koneellisesti hiomalla. Työnjälki on riittävä, kun ruostekohdasta on kaikki ruoste ja hilseilevä maali poistettu ja jäljellä on vain paljas pelti.

Ruosteenpoiston jälkeen kaikki paljaat peltikohdat tuleekin pohjamaalata ruosteenestopohjamaalilla, jotta estetään ruostumisen alkaminen uudestaan.

Suojaamattoman teräspinnan ruostuminen alkaa ja etenee varsin nopeasti. Ruosteenpoiston jälkeen kaikki paljaat peltikohdat tuleekin pohjamaalata ruosteenestopohjamaalilla, jotta estetään ruostumisen alkaminen uudestaan.

Maalauksen voi tehdä paikkamaalauksena pelkästään käsitellyille ongelmakohdille, mutta suositeltavampaa on maalata koko katto samalla kertaa etenkin, jos on yhtään epäilyä laajemmista ongelmista maalipinnassa tai kattopellissä.

Ruosteenpoiston työvaiheet

Ruosteenpoistossa on oltava erittäin huolellinen, että kaikki ruosteet saadaan varmasti pois ennen pohjamaalin levittämistä.

Jos maalin alle jää vähänkään ruostetta, ei pohjamaali pääse tarttumaan peltiin välissä olevan ohuen ruosteen vuoksi. Maali voi pysyä katossa esimerkiksi vuoden, tai niin kauan kuin maalikalvoon ei tule osumaa.

Mutta jos maalipintaan tulee pienikin vaurio, irtoaa maali paikkamaalatulta alueelta uudestaan hyvin nopeasti.

Paljastuneet maalireunat kannattaa hioa tasaisemmaksi, jotta nähdään, että vanha maali on riittävän tiukasti kiinni alustassaan. Näin saadaan myös siistimpi lopputulos.

Ruosteenpoiston yhteydessä poistetaan myös kaikki heikosti kiinni oleva vanha maali katosta. Huonosti kiinni oleva maali voi irrota jo tehokkaalla painepesulla.

Paljastuneet maalireunat kannattaa hioa tasaisemmaksi, jotta nähdään, että vanha maali on riittävän tiukasti kiinni alustassaan. Näin saadaan myös siistimpi lopputulos.

Tämän jälkeen pestään ja huuhdellaan katto huolellisesti ja annetaan kuivua. Kun pinnat ovat kuivat, pohjamaalataan paljaat peltipaikat sopivalla pohjamaalilla ja maalataan tämän jälkeen joko kertaalleen tai kaksi kertaa valitulla maalilla ja menetelmällä.

Pohjamaali tulee maalata mahdollisimman pian ruosteenpoiston jälkeen, koska suojaton kattopelti on hyvin altis ruostumaan uudestaan.

Peltikaton reikien paikkaus

Yleensä reiät peltikatossa johtuvat ulkoisesta tekijästä. On esimerkiksi voitu osua lapiolla peltiin lumitöitä tehtäessä tai pelti on voinut vahingoittua kattoturvatuotteiden tai lumiesteiden asennuksen yhteydessä.

Jos reikä havaitaan ajoissa ja pelti reiän ympärillä on edelleen ehyt, on tinaaminen hyvä vaihtoehto reiän paikkaukseen.

Ennen reiän paikkausta ruoste tulee poistaa huolellisesti kattopellistä.

Toinen vaihtoehto reiän paikkaamiseksi ovat erilaiset paikkausmassat. Näistä erinomainen vaihtoehto on Kemperol-tiivistysmenetelmä. Kemperol on kaksikomponenttinen paikka-aine, joka vahvistetaan fleecehuovalla.

Kemperolilla paikattu alue voidaan päällemaalata millä tahansa kattoon sopivalla maalilla. Ennen reiän paikkausta ruoste tulee poistaa huolellisesti kattopellistä.

Jos peltikaton huoltaminen on laiminlyöty kokonaan ja katto on sen seurauksena päässyt pahaan kuntoon, voi kattoremontti olla ainoa järkevä vaihtoehto.

Näin on esimerkiksi silloin, jos katto on luonnollisen kulumisen seurauksena ruostunut liian ohueksi tai jopa puhki asti. Tällöin reikien paikkaaminen ei enää ole järkevää, koska oletettavaa on, että katto on kauttaaltaan heikossa kunnossa.

Tarkista peltikattosi vuosittain

Katto on tärkeää tarkistaa ja huoltaa säännöllisesti, jotta mahdolliset ongelmat löydetään hyvissä ajoin ja voidaan hoitaa kuntoon ennen suurempia vahinkoja.

Ennaltaehkäisy on aina parempi ja samalla myös edullisempi vaihtoehto, kuin jo syntyneen vahingon korjaaminen.

Ulkopintojen huolto-opas

Lue lisää talon maalauksesta ja katon pinnoituksesta – lataa maksuton opas!

Milloin on aika maalata talon ulkoverhous? Miten välttyä yllätyksiltä? Miten varmistaa viimeistelty ja laadukas lopputulos?

Näihin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saat vastauksen maksuttomasta Ulkopintojen huolto-oppaasta.