Talon ulkomaalaus: 5 yleisintä sudenkuoppaa – ja kuinka ne vältetään

Talon ulkomaalaus ei ole rakettitiedettä vaan onnistuu hyvin kotimaalariltakin. On kuitenkin muutama tilanne, jossa kotimaalari menee herkästi vikaan ja minkä seurauksena koko maalausurakka on vaarassa mennä pieleen. Kokosimme listan talon maalauksen vaaranpaikoista ja keräsimme vinkkejä, joilla ne vältetään. Mikäli suunnitelmissasi on talon ulkomaalaus, ota tästä ammattilaisten opit talteen, ja talon maalaus onnistuu muitta mutkitta!

1. Epäonnistunut maalin valita

Ei ole ehkä kenellekään yllätys, että ulkomaalausta tehdessä oikeanlaisen maalin valinta on tärkeää: mitä tahansa väriltään miellyttävää maalia ei kannata kaupasta hakea. Kaikki maalit eivät sovi maalattavaksi toistensa päälle. Ikävimmässä tapauksessa ulkoverhous on uusintamaalauksen tarpeessa jo seuraavana kesänä, kun uusi maalipinta ei tarttunutkaan vanhan maalin päälle epäsopivan maalin takia.

Se, millä maalilla talon ulkomaalaus toteutetaan, vaikuttaa myös käytettäviin työtapoihin ja valittavissa oleviin materiaaleihin, joten maalin valinta on syytä tehdä huolella. Lue lisää oikean maalin valinnasta artikkelistamme Talon ulkomaalaus – näin osut (oikeaan) maaliin.

Öljypohjaisen maalin päälle voi maalata vesiohenteisella maalilla, mutta ei päinvastoin.

Miten ongelma vältetään?

Yleisimmin valitaan sama maalityyppi, millä talo on aikaisemmin maalattu. Jos aiempi maali ei ole tiedossa tai halutaan muusta syystä vaihtaa maalityyppiä, niin on hyvä muistaa seuraava perussääntö: öljypohjaisen maalin päälle voi maalata vesiohenteisella maalilla, mutta ei päinvastoin.

On kuitenkin olemassa muutamia poikkeuksia, joiden kanssa on syytä olla erittäin tarkkana.

Esimerkiksi petroliöljymaalilla maalattu ulkoseinä suositellaan huoltomaalaamaan aina vastaavilla petroliöljymaaleilla. Keittomaalin – yleisimmin punamultamaalin – päälle voi puolestaan maalata vain ja ainoastaan keittomaalia.

Jos talon huoltokirjasta puuttuu aiemmin käytetyn maalin tiedot, täytyy maali tunnistaa talon seinästä. Tunnistuksen avuksi löytyy paljon vinkkejä eri maalinvalmistajien sivuilta.

Jos oma arvio epäilyttää, niin seinästä voi ottaa kappaleen irtoavaa maalia tai pätkän ulkoverhouslautaa mukaan maalikauppaan konsultointia varten. Me Värisetillä käytämme apunamme laboratoriotutkimusta, mikäli vanhan maalin luonne ei muuten paljastu.

2. Huolimattomat pohjatyöt

Kun talon ulkomaalaus on ajankohtainen, saattaisi houkutella pieni oikominen: kuinka helppoa ja nopeaa olisikaan vain tarttua pensseliin! Ryntääminen suin päin maalauspuuhiin ei kuitenkaan kannata, sillä parhainkaan maali ei pysy kunnolla kiinni huonosti valmistellulla pinnalla. Pohjatyöt voisikin mainita tärkeimmäksi työvaiheeksi ulkoseinien maalausurakassa. Kun talon ulkomaalauksen pohjatyöt tekee kunnolla, voi upeasta maalipinnasta nauttia huomattavasti pidempään. Rahaakin säästyy, kun uusi maalipinta kestää mahdollisimman pitkään. Maltti on siis valttia.

Mikä on oikea tapa toimia?

Ennen varsinaisia pohjatöitä kannattaa silmäillä ulkoverhous kauttaaltaan läpi ja tutkia, löytyykö lahonneita tai muuten huonokuntoisia puuosia. Mikäli löytyy, ne on hyvä vaihtaa ennen maalaustöiden aloittamista.

Mikäli lika ei irtoa seinästä pelkällä harjalla, voidaan ottaa vettä ja maalauspesuainetta avuksi.

Ensimmäinen osa talon ulkoseinän maalauksen varsinaisia pohjatöitä on puhdistaa käsiteltävät pinnat. Jos seinässä on hometta, on ehdotonta suorittaa homepesu. Homeen jäädessä uuden maalipinnan alle, se jatkaa siellä kasvuaan ja puskee aikanaan uuden maalin läpi. Home myös heikentää uuden maalin tarttumista alustaan.

Jos seinissä ei ole hometta, riittää yleensä kuivaharjaus, jolla poistetaan pölyt ja muu lika seinältä. Mikäli lika ei irtoa seinästä pelkällä harjalla, voidaan ottaa vettä ja maalauspesuainetta avuksi.

Vesipesun jälkeen maalattavien pintojen on kuitenkin annettava kuivua kunnolla. Joskus oksakohdissa on pihkaa, joka poistetaan kaapimalla.

Puhdistuksen jälkeen tulee poistaa huonosti kiinni oleva vanha maali. Kaikkea maalia ei tarvitse poistaa, vaan seinässä edelleen tiukasti kiinni oleva vanha maali saa rauhassa jäädä paikalleen. Muut poistetaan.

Kaikki paljaalle puupinnalle asti puhdistetut osat pohjamaalataan. Käytettävän pohjamaalin valinta riippuu siitä, mikä maali on valittu pintamaalaukseen. Pohjamaali imeytyy puun pintaan tehden varsinaiselle pintamaalille optimaalisen pohjan tarttua.

3. Huonosti ajoitettu maalaussää

Moni pilaa maalausurakkansa vääränlaisilla sääolosuhteilla. Kostea maalausalusta, vesisade, iltakosteus tai kuuma auringonpaahde ovat kaikki tekijöitä, joita kannattaa välttää.

Optimaalisin maalausajankohta on perinteisesti vapusta juhannukseen.

Mikä on hyvä maalaussää?

Paras sää omakotitalon ulkoseinien maalaukseen on lämmin pilvipouta. Ilman lämpötilan on oltava vähintään +5 astetta, öljymaaleilla usein +10 astetta, ja ilman suhteellisen kosteuden alle 80 prosenttia. Tämä siksi, että maali kuivuisi tasaisesti ja kokonaan.

Kuumalla ja kovin aurinkoisella säällä kannattaa maalata varjon puolella, koska kuumassa säässä maali kuivuu liian nopeasti ja voi joko kiinnittyä huonosti tai jäädä epätasaiseksi.

Optimaalisin maalausajankohta on perinteisesti vapusta juhannukseen, jolloin ilman kosteus on vielä loppukesää alhaisempi.

Loppukesästä ja vielä syksylläkin voi toki hyvin maalata, kunhan huolehtii, että maalipinta ehtii kuivua ennen iltakosteuden laskeutumista.

Suomen suven vaihtelevissa oloissa joudutaan usein pakon sanelemana maalaamaan rajakeleillä. Ammattilaisen tekemässä maalaustyössä on aina takuu olosuhteista riippumatta. Sääolosuhteet ja niiden vaikutukset eivät vaikuta meillä ulkomaalauksen hintaan – vaikka sadesää yllättäisi, sinun ei tarvitse murehtia kasvavista kustannuksista.

Maalari maalaa keltaisella maalilla talon ulkoseinää

4. Puutteellinen suojaaminen ja riittämätön rajaus

On helppo sortua aliarvioimaan suojaamisen tärkeyttä talon ulkoseiniä maalattaessa. Harva asia kuitenkaan harmittaa jälkikäteen yhtä paljon, kuin maalisotkut paikassa, johon ne eivät kuulu.

Maalausurakalle tulee myös äkkiä lisähintaa, kun terassia joudutaan uusimaan homepesuaineen pilattua se tai kun auto on vietävä myllytettäväksi maaliroiskeiden takia.

Miten ongelma vältetään?

Suojaa mieluummin liikaa kuin liian vähän. Kiinnitä huomiota esimerkiksi ikkunoihin, talon vierustalla oleviin kasveihin, terassiin ja lähellä oleviin autoihin tai muuhun omaisuuteen.

Jos roiskeita tulee, pyyhi tai pese ne heti tuoreeltaan pois. Poikkeuksena on maaliroiskeet ikkunassa, jotka irtoavat parhaiten kuivuneena.

Samoin kannattaa huolehtia rajaamisesta, kun maalataan tarkempia kohtia. Tarkkojen kohtien maalausjälki paljastaa herkästi kotimaalarin olleen asialla, jos asiaan ei kiinnitä riittävää huolellisuutta.

Moni kotimaalari käyttää rajausapuna teippiä, joka onkin hyvä apu sisämaalauksissa.

Ulkomaalauksissakin teippi toimii, mutta on ammattilaisen silmin hieman tehoton. Tärkein työkalu onnistuneisiin rajauksiin onkin laadukas ja optimaalisen jäykkä sivellin, jossa on oikealla tavalla ohennettu karvan kärki.

Oikeanlaisella siveltimellä rajaukset saa tehtyä sujuvasti vapaalla mutta vakaalla kädellä. Oiva työkalu on myös esimerkiksi ohut peltinen tasoituslasta, jonka saa työnnettyä maalattavan pinnan alle maalattaessa muun muassa ikkunanpieliä tai nurkkalautoja.

5. Suunnittelun unohtaminen

Tärkeä osa talon ulkoseinän maalauksen toteuttamista on työn huolellinen suunnittelu, jonka tottumaton talon maalaaja herkästi sivuuttaa. Suunnittelematta jättäminen voi teettää runsaasti turhaa työtä ja ylimääräistä päänvaivaa, joten ennen urakkaan alkamista kannattaa käyttää hetki urakan suunnitteluun.

Koska telineiden siirtely on työlästä ja vie paljon aikaa, on aina helpompi, jos voidaan edetä seinä kerrallaan.

Mitä tulee ottaa huomioon?

Kun suunnitelmissasi on talon ulkomaalaus, käy urakka läpi mielessäsi tai paperilla ja pohdi, mitä vaiheita se sisältää ja mikä olisi järkevin tapa edetä. Edellä mainittiin jo, että ensimmäinen varsinainen työvaihe maalausurakassa on pohjatyöt.

Sen sijaan se, kannattaako pohjatyöt tehdä kerralla ensin koko taloon ja siirtyä pintamaalaukseen vasta tämän jälkeen, vai kannattaako edetä seinä kerrallaan alusta valmiiksi asti ennen seuraavaan seinään siirtymistä, on asia erikseen.

Koska telineiden siirtely on työlästä ja vie paljon aikaa, on aina helpompi, jos voidaan edetä seinä kerrallaan. Tämä onnistuu silloin, kun pohjatyöt ovat pienet ja maalataan vesiohenteisella maalilla, joka kuivuu nopeasti.

Suunnitteluun vaikuttavia asioita ovat myös käytettävien telineiden tyyppi, käytettävissä oleva aika, talon ympärillä olevat kulkemista hidastavat esteet, tarvitaanko nostinta sekä kaikki talokohtaiset erityispiirteet.

Jos ulkoseinien lisäksi maalataan tehostevärillä esimerkiksi ikkunanpieliä, räystäitä tai nurkkalautoja, on hyvä miettiä etukäteen myös se, missä järjestyksessä nämä maalataan. Käytännössä tämä on makuasia, mutta työn sujuvan etenemisen takia sekin kannattaa päättää ennalta.

Suuri osa suunnittelua on käytettävissä olevan ajan huomioiminen. Voi ehkä olla vaikea hahmottaa, kuinka kauan mikäkin työvaihe kestää tai kuinka paljon ehtii maalata yhdessä päivässä.

On kuitenkin hyvä tehdä jonkinlainen etenemissuunnitelma ja pyrkiä tekemään aina yksi kokonaisuus loppuun asti ennen päivän päättymistä.

Tärkeä huomioitava asia on myös tietysti sää. Ennusteita kannattaa seurata urakan aikana, jotta voi tarvittaessa tehdä muutoksia suunnitelmaan tai ottaa käyttöön varasuunnitelman.

Lue asiakkaidemme kokemuksia omakotitalon ulkomaalauksesta ja pyydä ilmainen arviokäynti tästä – arvioimme kotisi ulkopinnat, suosittelemme tarvittaessa sopivia toimenpiteitä ja laskemme sinulle tarjouksen.

Ulkopintojen huolto-opas

Lue lisää talon maalauksesta ja katon pinnoituksesta – lataa maksuton opas!

Milloin on aika maalata talon ulkoverhous? Miten välttyä yllätyksiltä? Miten varmistaa viimeistelty ja laadukas lopputulos?

Näihin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saat vastauksen maksuttomasta Ulkopintojen huolto-oppaasta.