Tiilikaton pesu ja suojakäsittely – teenkö itse vai tilaanko ammattilaisen?

Tiilikaton suojakäsittely ehkäisee tiilikaton pakkasrapautumista ja sammaloitumista. Työ on hyvä tehdä 10 vuoden välein. Mutta kannattaako työ tehdä itse vai pyytää apuun ammattilainen? Lue tämä artikkeli, niin osaat tehdä sopivan päätöksen.

Mitä tarkoittaa tiilikaton suojakäsittely tai maalauspinnoitus?

Terminä tiilikaton suojakäsittely voi tarkoittaa samaa kuin tiilikaton pinnoitus. Yleisesti suojakäsittelyllä tarkoitetaan kuitenkin tiilikaton pinnoittamista värittömällä pinnoitteella, esimerkiksi Tikkurilan Kilpi Pro Block -pinnoitteella. Tiilikaton pinnoitukseen on useimmilla valmistajilla kahdenlaisia tuotteita: värittömiä ja värillisiä pinnoitteita.

Väritön pinnoite eli suojakäsittely antaa tiilelle likaa ja vettä hylkivän eli hydrofobisen pinnan. Tämä ehkäisee pakkasrapautumista ja tiilikaton sammaloitumista. Väritön pinnoite ei kuitenkaan muuta tiilen ulkonäköä.

Tiilikaton pinnoitus värillisellä pinnoitteella eli niin sanottu maalauspinnoitus sen sijaan antaa tiilelle vastaavanlaisen pinnan kuin siinä on ollut tehtaalta tullessaan.

Yksittäisestä tiilestä ei tule samalla tavalla tasainen kuin tehtaalta tulleesta tiilestä, mutta työn lopputulos värillisellä pinnoitteella pinnoitettaessa on kuitenkin väriltään yhtenäinen ja tasainen ja vastaa ulkonäöltä uutta kattoa.

Värillisellä pinnoitteella on mahdollista myös vaihtaa tiilikaton väriä niin haluttaessa.

Milloin tiilikatto kannattaa suojakäsitellä?

Tiilikatto on hyvä suojakäsitellä, kun se on 10–15 vuotta vanha tai kun tiilikatto alkaa sammaloitua, likaantua, haalistua tai katon pinta alkaa muuttua huokoiseksi.

Tiilikaton suojakäsittely on paras tehdä katolle, jossa tehdaspinnoite on vielä pääasiassa ehjä. Tällöin tiilikatto myös näyttää erittäin hyvältä pinnoituksen jälkeen.

Tiilikaton suojakäsittely eli pinnoitus värittömällä pinnoitteella on katon suojan kannalta järkevää tehdä myös vanhemmalle katolle. On kuitenkin tärkeää huomata, ettei vanhan tiilikaton väri käsittelyn jälkeen ole tasainen.

Katoille, joiden tehdaspinnoite on kulunut isoilta alueilta kokonaan pois, suositellaan tehtäväksi maalauspinnoitus suojakäsittelyn sijaan, jos katosta halutaan uuden näköinen.

Tiilikaton pesu

Tiilikatto on syytä pestä huolella ennen tiilikaton pinnoitusta. Pesu tehdään painepesurilla riittävällä vesimäärällä ja sopivalla paineella. Kannattaa huomata, että painepesuri irrottaa tiilen pinnassa huonosti kiinni olevan tehdaspinnoitteen, jolloin tiilestä tulee huokoisempi ja suojaamattomana entistä alttiimpi sammaloitumiselle.

Jos siis kattoa ei aiota suojakäsitellä tai pinnoittaa pesun jälkeen, sitä ei suositella pestäväksi painepesurilla.

Jos katto halutaan pelkästään puhdistaa, mutta sitä ei pinnoiteta, suositellaan puhdistus tekemään mekaanisesti harjaamalla. Harjauksen jälkeen katolle voidaan levittää kasvustontorjunta-ainetta, joka tappaa katolla olevan sammaleen.

Miten tiilikaton suojakäsittely tehdään?

Tiilikaton suojakäsittelyä ennen on erityisen tärkeää, että katto on puhdas. Aluksi katto siis pestään painepesurilla. Tämän jälkeen vaihdetaan rikkinäiset tiilet, mikäli sellaisia löytyy. Yleensä vaihtotiiliä on jäänyt rakennusvaiheessa.

Vaihtotiilien hankkiminen erityisesti vanhempiin kattoihin on monesti hieman haastavaa, koska tiilivalmistajat päivittävät kattotiilien profiilia ja vanhoja tiilimalleja ei välttämättä enää valmisteta.

Kun katto on puhdas ja rikkoontuneet tiilet on vaihdettu, useimpien pinnoitevalmistajien ohje on, että katolle levitetään kasvustontorjunta-aine, jonka annetaan vaikuttaa katolla vähintään yön yli.

Tämän jälkeen levitetään katolle varsinainen pinnoite. Pinnoite levitetään ruiskulla, pensselillä tai telalla. Varmin tapa saada pinnoite tasaisesti joka paikkaan on levittää se ruiskulla.

Maalauspinnoitus vai suojakäsittely?

Kuten edellä mainittiin, useimmilla pinnoitevalmistajilla on olemassa tiilikatoille kahdenlaisia pinnoitteita. Seuraavaksi listattuna hieman erilaisten pinnoitteiden ominaisuuksia.

Maalauspinnoitus (Esimerkiksi Tikkurilan Kilpi Tiilikattomaali)

  • Uusi, tehdaspinnoitetta vastaava, värillinen pinta tiilikatolle
  • Suositellaan kohteisiin, joissa vanha pinnoite on kulunut osittain tai kokonaan pois ja huokoinen tiilen pinta on alttiina pakkasrapautumiselle ja sammaleelle
  • Soveltuu kaikenikäisille tiilikatoille, mikäli tiili ei ole rikki, katossa on ehjä aluskate ja katon rakenteet ovat kunnossa
  • Ei sovellu savitiilikatolle
  • Antaa katolle suojan 10–15 vuodeksi
  • Maalauspinnoituksella voidaan vaihtaa katon väriä
  • Suojaa tiiliä pakkasrapautumiselta ja sammaloitumiselta
  • Levitetään kahteen kertaan korkeapaineruiskulla. Suuritöisempi kuin suojakäsittely, samoin hinnaltaan arvokkaampi

Suojakäsittely (Esimerkiksi Tikkurilan Kilpi Pro Block)

  • Paras mahdollinen lopputulos, kun tehdaspinnoitetta on vielä hyvin jäljellä: yleensä kohteet, joihin tehdään suojakäsittely, ovat korkeintaan 15 vuotta vanhoja
  • Antaa suojan myös huokoiselle tai kuluneemmalle tiilikatolle, mutta tiilikaton ulkonäkö ei muutu
  • Soveltuu myös savitiilikatolle
  • Ei muuta tiilen ulkonäköä, eikä tee tiilelle uutta pintaa
  • Tekee tiilestä likaa ja vettä hylkivän, joten se suojaa tiiliä pakkasrapautumiselta ja sammaloitumiselta
  • Antaa katolle suojan 5–7 vuodeksi
  • Maalauspinnoitusta edullisempi vaihtoehto

Tiilikaton pinnoitus itse

Tiilikaton pinnoituksen ja suojakäsittelyn voi tehdä myös itse. Tarvitset työhön soveltuvan painepesurin – kotitalouksien käyttöön tarkoitetussa pesurissa eivät riitä paineet eikä vesimäärä –, suojaustarvikkeet, turvavaljaat ja maaliruiskun tai kyllästeaineen levitykseen soveltuvan reppuruiskun.

Työhön parhaiten soveltuvia, ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja pinnoitevalmisteita ei saa kaikkia rautakaupasta, mutta osa valmistajista myy tuotteitaan suoraan myös kuluttajille. Tehokkaan pesurin voi puolestaan vuokrata konevuokraamosta.

Milloin tiilikaton suojakäsittely kannattaa tilata ammattilaiselta?

Tiilikaton pinnoitus on syytä jättää ammattilaisten hoidettavaksi, mikäli sinulla ei ole asianmukaisia työvälineitä tai kokemusta tiilikaton huollosta. Kun tilaat työn ammattilaiselta, saat työlle myös takuun.

Tilaamalla työn yritykseltä, joka on rekisteröitynyt ennakkoperintärekisteriin, saat työstä kotitalousvähennyksen. Tiilikaton pinnoituksen hinta koostuu pääasiassa työstä, joten kotitalousvähennyksen osuus on huomattava.

Jos harkitset työn teettämistä ammattilaisella, voit kääntyä meidän puoleemme. Värisetin edustaja antaa mielellään arvion juuri teidän katollenne sopivasta menetelmästä.

Katso alla olevalta videolta, miten kätevästi tiilikaton pinnoitustyö sujuu ammattilaisiltamme:

Ulkopintojen huolto-opas

Lue lisää talon maalauksesta ja katon pinnoituksesta – lataa maksuton opas!

Milloin on aika maalata talon ulkoverhous? Miten välttyä yllätyksiltä? Miten varmistaa viimeistelty ja laadukas lopputulos?

Näihin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saat vastauksen maksuttomasta Ulkopintojen huolto-oppaasta.